top of page

De juiste pH-waarde voor de huid


De juiste pH-waarde voor de huid

Waar staat pH-waarde voor, en waarom is het belangrijk dat deze niet te hoog of te laag is in je huidverzorging? Je vindt die term op menig cosmeticaproduct terug.

Waar staat pH-waarde voor?

De pH-waarde is een ander woord voor zuurgraad. De afkorting pH komt van het Latijnse potentia Hydrogenii, ofwel de concentratie waterstofionen. Deze maken een oplossing zuur of juist basisch/alkalisch. De pH-waarden liggen dan respectievelijk tussen de 0 en 14, waarbij 0 extreem zuur is (denk aan zoutzuur) en 14 sterk basisch (denk aan gootsteenontstopper) . De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. We spreken van zure oplossingen als de pH lager is dan 7. Basische of alkalische oplossingen hebben juist een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.

De zuurgraad van de huid

Zoals alle weefsels in het lichaam, heeft ook de huid een bepaalde pH-waarde. Deze ligt tussen de 4,5 en 5,5; vrij zuur dus. En dat is niet voor niets. De natuurlijke beschermlaag die uit zweet, talg en dode huidcellen bestaat, ook wel zuurmantel genoemd, houdt ziekmakende bacteriën buiten en biedt de juiste leefomstandigheden aan de zogenaamde goede huidbacteriën. Het is dus heel belangrijk om de huid zuur te houden. Een huid met een hoge pH is namelijk niet alleen droger, doffer en sneller geïrriteerd, maar ook minder beschermd tegen schade en verouderingsprocessen. Misschien heb je dit zelf wel eens proefondervindelijk kunnen vaststellen. Veel reinigingsproducten als zepen of schuimende wasgels hebben een hoge pH-waarde (soms richting 9, 10) om zo goed te kunnen ontvetten. Ze drogen de huid echter sterk uit.

Moeten producten pH-neutraal zijn?

Om de beschermlaag van de huid zoveel mogelijk intact te houden en de barrièrefunctie niet te beschadigen, kan je beter (basische) producten vermijden met een pH-waarde hoger dan 7. Het allerbeste is om te kiezen voor huidverzorging die de pH-waarde van de huid zo dicht mogelijk benadert. Laat je daarbij overigens niet alleen maar leiden door een claim als pH-neutraal. Ten eerste kan je product dan alsnog een pH-waarde van 7 hebben, terwijl je liever een product hebt rond de 5,5. Daarbij komt dat de term pH-neutraal ook weinig zegt over de veiligheid en werking van het product; daarvoor moet je natuurlijk vooral een blik werpen op de gebruikte ingrediënten.

Hoe zuur zijn onze producten

De moisturizers van Uncover Skincare zijn zoals dat heet pH-neutraal, wat in dit geval ook echt betekent dat ze een pH-waarde hebben tussen de 5,0 en 5,4. De Suncare SPF 15 en SPF 30 liggen daar met een pH van 5,7-6,3 net iets boven. Hetzelfde geldt voor onze toners; deze hebben een pH-waarde tussen de 6.0 en 7,0. De pH van de exfolianten daarentegen is juist iets lager dan de zuurgraad van de huid. De werkzaamheid van een exfoliant hangt namelijk niet alleen samen met de gebruikte concentratie zuren; ook de pH-waarde (zuurgraad) is van belang. Deze moet tussen de 3 en 5 liggen. De beide exfolianten van Uncover Skincare voldoet met een voldoende hoge concentratie zuren en een pH-waarde tussen de 4,0 en 4,5 aan deze eisen. Door regelmatig gebruik te maken van een goede exfoliant kan je de zuurgraad van je huid ook weer herstellen.

De cleansers van Uncover Skincare tenslotte, reinigen en ontvetten de huid zonder deze uit te drogen of de zuurmantel aan te tasten. De pH-waarde van ons product voor de meer drogere huidtypen ligt rond de 5,0-5,5. De Cleanser voor de normale tot vette huid is met een waarden van 4,5-5,5 ook pH-neutraal.

Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

Er zijn nog geen tags.
bottom of page